allocatie
De verdeling van de productiefactoren over de productie van de verschillende goederen en diensten in een economie. In een markteconomie wordt de allocatie van productiefactoren overgelaten aan het marktmechanisme.

berovingsprobleem
(= hold-upprobleem) Het probleem waarbij na het afsluiten van een contract de machtsverhoudingen tussen de contractpartijen veranderen omdat de ene partij verzonken kosten heeft gemaakt waardoor de andere marktpartij in staat is om een groter deel van het surplus naar zich toe te trekken.

fusie
Bedrijven gaan samen in een nieuw bedrijf.

kartel
Aanbieders maken onderling afspraken met als doel de concurrentie te verminderen.

liberaliseren
Het weghalen van barrières op een markt zodat concurrentie bevorderd wordt.

marktmacht
Het vermogen van bedrijven om prijzen te beïnvloeden.

nationalisatie
Eigendom van een bedrijf gaat over van de private sector naar de overheid.

overname
Een sterk bedrijf koopt een zwakker bedrijf op, meestal door meer dan de helft van de aandelen op te kopen

prijsdiscriminatie
Producenten vragen verschillende prijzen vragen aan verschillende groepen consumenten voor hetzelfde product. Dit kan alleen als de deelmarkten strikt gescheiden zijn.

principaal-agentprobleem
Bij een overeenkomst tussen een principaal (opdrachtgever) en zijn agent (uitvoerder), verschillen de belangen, is de informatie asymmetrisch en moet de principaal transactie-kosten maken om de agent te controleren.

privatisering
Eigendom van een bedrijf gaat over van de overheid naar de private sector.

verzonken kosten
Kosten die als ze eenmaal zijn gemaakt niet meer kunnen worden terugverdiend als een activiteit wordt gestaakt, omdat er geen andere gebruiksmogelijkheden zijn.

*